Folkbladet nästa

by on feb.20, 2015, under En titt i backspegeln

15022203
Runt 1969 fick jag av någon anledning jobb på Folkbadet Östgöten som då låg på Ektorp. Jag fick börja som kopist som det hette och framkalla film, bilder och även skicka iväg telefoto. Man satt i ett foto i en maskin å så lät det som fan rent ut sagt när valsen snurrade runt men efter några minuter så fanns bilden i Stockholm. På den tiden var inte tidningarna av samma kvalite och jag fick varje dag även gå ned med klisheer till något företag i närhten som gjorde bilderna klara så de kom med i tidningen.
Någon Fotograf var jag alltså inte på den tiden eller…..
Jag minns så jäkla väl mitt första fotojobb som anställd.  Jag hade som vanligt börjat tidigt på morgonen och det gick larm på polisradion om en brand i Fyrby koloniområde. Vem ska åka ropa de från redaktion. Ingen svarade för någon fotograf hade inte börjat ännu.
Rätt som det var störtade morgonchefen in på vår fotoavdelning och frågade om jag hade kameran med mej och givetvis hade jag det. Men att åka moppe skulle ju ta alldeles för lång tid så han ropade på en gammal reporter som jag tror hette Hertzman och han fick bli min privata chaufför för dagen. Sen blev det fler bilder och när jag inte jobbade så fotograferade jag och jag är till 99 % säker på att just bilde här ovan är tagen av mej. En bil som fick sladd och hamnade i entrén på mitt jobb.
Det var kul jobbet men så dog min mormor som jag bodde hos i Vilbergen och jag kunde inte bo kvar i lägenheten då jag var för ung. Jag fick flytta hem till mamma i Söderköping. Var ju lite ovant då jag aldrig bott hemma tidigare.
Men mamma kände en som pendlade mellan jobbet i Norrköping och bostaden i Söderköping, kanske jag kunde få åka med honom. Visst fick jag det bara jag inte missade honom för då åkte han vidare hade han sagt. Å det funka ju men jag minns en gång.
Snön vräkte ner och det tog längre tid än vanligt för mej att springa ner från Folkbladet till vägen mot Söderköping när jag slutade klockan 22.00 så jag missade helt enkelt min skjuts. Vad fanns det för val. Någon mobiltelefon var nog inte påtänkt vid den tiden så det var bara till att börja gå……
Jag minns så djävla väl att jag gick och det var riktigt blåsigt och kallt ute och när jag kom nära Tingstad så såg jag en bil, den saktade ner och när den precis glidit om mej såg jag att det var en polisbil. TUR tänkte jag och trodde att de skulle stanna men nääää…. Det var bara fortsätta gå. Jag vet att min mor vakna när jag kom hem sent på natten för det tog några timmar att gå till Söderköping men jag gick.
Frusen, kall och blöt kröp jag nog ner under täcket och jag somnade nog direkt. Det var då min mamma börja prata om att det nog inte skulle fungera att jobba kvar på mitt ”framtidsjobb” som jag så gärna ville.
Så jag började söka jobb i Söderköping. Å jobb gick det att få på den tiden. Jag började som Bensinstationsbiträde på Shell vid Fix som det då hette. Ett företag som låg mitt emot Shell och som tillverkade strumpor, barnkläder m.m. Jag minns min sista dag på Folkbladet Östgöten ja det är ju preskiberat nu. Hur någon köpt med sig sprit i massor och när tidningen var klar hade vi en rejäl fest på redaktionen. Å ärligt talat minns jag inte om jag tog mig hem den natten eller om jag sov över på tidningen i soffan. Men jag minns än i dag att det var förbannat kul.
Men där tog mitt fotograferande tillfälligt slut för jag kunde ju inte gärna springa ut från kassan å dra iväg på något fotojobb. Men om det skriver jag en annan gång.


Comments are closed.

This is RAKALAP themes

I hope you like it :)

You can change this widget in your themes option.