Archive for september, 2017

En lugn dag men en körig kväll

by on sep.30, 2017, under Allmänt skrivande


Hade en riktigt slappardag efter nattens arbetspass så jag låg i sängen och jobbade lite på dagen och gick inte upp förrän sent på eftermiddagen. Men vad gör det. Sen åkte jag in och testade drönaren lite granna men var snart hemma igen.
Då gick det larm om en eventuell brand i en lägenhet på St Persgatan i Norrköping. Eventuell, fick mig ju inte ur stolen precis men efter en stund drogs förstärkningslarm på både Skärblacka och Söderköping å då försvann jag ut från huset.  Det rök ju rätt skapligt när jag kom på plats och straxt efter att första bilden var tagen så skickades de iväg till några tidningar.

Hade väl hoppats på fler tidningar men då branden inträffade innan elva så var ju en del redaktioner bemannade här i stan så någon bild till lokalpressen blev det inte.

Ett par bilder till sen skulle jag återvända hem för några bättre bilder gick ju inte att få. Testade en annan grej

Men mycket av röken hade försvunnit och läget var väl inte det bästa heller. Men så här blev det när man skalade bilden i alla fall.
Nu är jag hemma i stugan igen och fortsätter jobba. Något sovande har det ju inte blivit innan nattpasset men det lär kanske inte behövas med tanke på vilandet under hela fredagen :)

Kommentarer inaktiverade för En lugn dag men en körig kväll more...

Än sväng mot Kolmården

by on sep.27, 2017, under Allmänt skrivande


Efter bara ett par timmars sömn vaknade jag och kunde inte somna om. Så efter att jag besökt duschen och fixat lite så begav jag mej in mot Rusta där jag hittat bra och lagom bestick som jag köpte fler av. Efter det styrde jag kosan upp mot Kolmården.
När jag passerade Rodga minns jag den här alén som barn. På fältet till vänster ska den så kallade Vita Damen ha gått om nätterna efter sin död berättade min far. Minns när han ibland stannade där och min storasyster och jag var inte alls kartiga då. Vad vi gjorde där mitt i natten. Vi var faktiskt med vår far ut och kikade efter ugglor och nog minns jag att vi hörde många på den tiden.

Efter en stund kom jag fram till den lilla norra delen av Norrsjön som ligger längs med vägen nära platsen där Rodga såg låg en gång där det finns ett mindre vattenfall. Tyvärr ligger det mycket grenar och sånt vid vattenfallet så någon bra bild blev det inte där utan jag körde vidare.

Jag körde längre norr ut och vägen blev mindre och skogen även tätare. Jag visste ju vart jag skulle åka. Kanske jag kunde få någon vacker bild där även idag. Träden med höstlöv som jag igentligen ville fotografera fanns dock inte och kanske är jag för tidigt ute.

Skogen såg nästan ut som en skog där Feérna fanns eller kanske Trollen. Några sådana fick jag dock inte på bild för tyvärr finns de ju bara i sagorna.

Till slut kom jag till Stora Lyssgölen som ligger precis på gränsen mellan Östergötland och Södermanland. Över sjön går ett par riktigt kraftiga kraftledningar så att köra upp drönaren här kändes som att kasta den i sjön direkt då dessa kan störa en hel del på flygningen. Även här var vi som barn men ofta vintertid då vid gick över isen till ett ställe där min far och hans naturvän byggt upp ett gömsle där man kunde se på Orrar och Tjädrar. Jag vet att vi i alla fall sov över där en gång. Kojan var gjord av granris och fanns på en liten sten på mossen. En smal spång fanns att gå ut på. Några Orrar eller Tjädrar minns jag dock aldrig att jag varken hörde eller såg.

Körde tillbaka en bit men sen svängde jag in på en ännu mindre väg där jag aldrig varit. Efter en stund delade sig vägen och jag svängde åt höger. Vägbom stod det på en skylt men bommen var öppen och jag fortsatte för jag visste ju var jag skulle komma ut.
På vägen dök jag på detta ställe och det ser ju lite Trollikt ut. Väldigt många stenar i skogsgläntan och många var riktigt stora.  Men jag stannade inte till utan fortsatte ytterligare en bit och där fanns mossen som jag sökte.

Stannade bilen och drönaren lyfte precis som den skulle. Tog en bild på mej själv där jag stod på vägen och kikade så allt var ok på displayen.


Å nog såg mossen riktigt stor ut från luften i alla fall. Själv stod jag ju bakom ett några träd som gjorde att jag inte såg mossen så bra. Lite längre bort såg det ut som en liten tjärn. Helt plötsligt svartnade skärmen och försöket starta om den men lyckades inte att få fram bilden som drönaren såg.
Har hört att vissa har det problemet med en kort kabel som följde med men jag har inte drabbats av det tidigare men nu när jag kanske minst ville det då jag inte heller var på hemmaplan och visste bättre om terrängen.
Styrde drönaren lite åt vänster och körde framåt men kunde se då på avståndsmätaren att den försvann längre bort. Trixade lite till men näää.  Ytterligare en omstart men ingen bild och jag fortsatte trixa och så såg jag på mätaren att avståndet krympte mellan mej och drönaren. När den var 60 m ifrån hörde jag att den var lite på sidan om mej och jag testade å styra om den lite mer till höger denna gång och där dök den plötsligt upp bakom några träd.
Jag lyckades med det med och det var ju bra träning. Jag hade ju kunnat trycka på RH knappen redan från början då hade den gått tillbaka på 60 m höjd till startplatsen där jag stod men det kändes ändå bra att få träna å allt gick ju bra.

Efter en kort bits åkande kom jag så fram till tjärnen som jag sett från drönaren. Där fanns även en flotte och jag visste ju vem som bodde där i närheten. Jag var ju framme vid Kronhjortsgården vid Myckelmyra. Där köpte vi vår lilla Tussen när hon var valp.  Så jag körde upp och prata med ägaren en stund. Tussens mamma och pappa är borta sedan ett par år men de hann att få en kull till och av den kullen hade de två tikar kvar. Å nog såg jag en som såg nästan exakt ut som Tussen.  Kaffet som jag blev erbjuden hoppade jag över denna gång men han tyckte jag kunde komma tillbaka en annan dag och ta med mig Kevin och hundarna. Nja våra vilddjur skulle ju springa bort helt där så då blir det garanterat koppel på dom om de nu får följa med dit.
Hem till stugan efter tre timmars frånvaro men vad gjorde ju det. Jag hade ju kunnat jobba under resans gång och hemma i stugan satt jag fart med dagens middag som fick bli potatis med fläskytterfilé och svampsås. Å både Kevin och jag tyckte om maten. Sen blev det faktiskt några timmars sömn till då kvällen och nästa nattpass väntade. Nu är klockan snart midnatt å jag får väl hoppas den här natten går lika bra som den förra.

1 Comment more...

Hösten är här å segare blir jag

by on sep.27, 2017, under Allmänt skrivande


Hösten börjar närma sig och med den gör sig även värken i kroppen påmind. Svårare att resa på mej med ont i benen och även händerna när jag skriver på datorn. Är ju bara å hoppas att det inte blir likadant som för ett par år sedan utan att det håller sig på en nivå så man klarar av både arbete och fritid. Men jag är ju otroligt tacksam att det har släppt för Kevin så han åker med sin moped till skolan, till träningen, handlar hem åt mej om jag behöver något innan han far hem till skogen. En liten kille har på några månader blivit vuxen. Sin tvätt tar han hand om och viker ihop fast tröjor och sånt hänger ju jag upp från tvättmaskin annars blir det ju så skrynkligt om det får ligga.
Återstår att se hur länge han kör mopeden till skolan för snart blir det säkert betydligt kallare ute och kanske det heller inte är så lång tid innan de första snöflingorna faller.


I helgen var ju min äldsta dotter med familj här nere med sin husvagn och hälsade på. Kul även om det kanske rörde ihop sig lite då jag just denna helg fick jobba extra mycket och vi umgicks inte så mycket. Men lite umgänge blev det trots allt å det är alltid lika kul när de kommer och hälsar på.
”Morfarsmat” blev det ju också som Daniel och Nina brukar säga men bara en av dagarna faktiskt.  Grannen Rebecca, lilla Hugo och mitt barnbarn Nina var ute och plockade päron från vårt päronträd.

Strax efter kom hon in med päronpaj och vaniljsås. Å det var första gången jag både åt päronpaj och det var riktigt gott. Så gott att jag tog tre gånger vilket alla i rummet livligt konstaterade. Vaddå tänka på figuren. Jag är ju gammal å bryr mig inte så värst om magens format :)
I söndags förmiddag straxt efter att jag vaknat efter mitt riktigt långa långpass så var gästerna klara att åka så någon söndagsmiddag hann jag ju inte bjuda på. Men de skulle ju passera mitt äldsta barnbarn Johnny i Katrineholm också på hemvägen.

Själv tog jag bilen in till Vilbergen och parkeringsplatsen vid skolan. Där mötte jag upp en FB-vän som jag skämtat med att jag ville också ha svamp eftersom hon hittat så mycket. Å hon tog mej tydligen på allvar för straxt efter jag kom på plats kom hon och öppnade sin baklucka på bilen och vad fanns där. En hel Ica-kasse med trattisar.  Så nu har jag faktiskt stått i ett par dagar och rensat svamp fast det var ju rätt lätt med den svampen.

Lilla granngrabben Hugo gick upp till ett träd igår och lämnade sina nappar som han ville Tomten skulle hämta och kanske skulle han få ett paket då. Han skrattade och sa att det är Uffe som är tomte. Jag nekade men han höll ihärdigt fast vid sin åsikt. Så nu gällde det att överbevisa honom. Medans han var på dagis så var hans mamma och köpte lite grejer åt honom och jag satt på tomtehåret och skägget på en fotboll och for ut och hängde upp tomterocken med fotbollen i huvan en bit från stugan så han inte skulle se hur det igentligen var.
Han kom hem från dagis och såg att tomten inte hade varit än men då sa jag kom och kolla och pekade på min fyndiga lösning, han kikade och log och tänkte springa mot tomten men jag sa att han är nog på väg med paket så vi går in i stället Men nu ser du att det inte är jag som är tomte sa jag. De gick in till sig, jag for upp o hängde kassen och bort till ”tomten” och packa ner den i en kasse och la den på mitt vanliga ställe.
Efter en stund kom de ut och mycket riktigt hade napparna försvunnit och även tomten konstaterade han. Men hans första kommentar var att det nog var en låtsastomte som vi hängt upp. Han var alltså inte helt övertygad om mitt försök trots allt men som det lät senare ikväll så hade han sagt till sin pappa att det var tomten som var där. Så kanske kanske.

Satt och kikade på gamla bilder å den här bilden tog jag andra vintern som jag bodde här. Å det är ju faktiskt riktigt många år sedan och nog har det färändrats sedan dess.

Men snart är vi där och kanske vi får mer snö denna vinter. Förra året kom det ju inte så mycket snö vilket många jublade över men som också gjorde att vår grundvattennivå sjönk rejält. Men även om jag nu hoppas att vi ska få rejält med snö så hoppas ja ju trots allt inte att vi ska få fullt lika mycket snö som på bilden här ovanför. Jag minns så väl morgonen när det såg ut så här på vår lilla skogsväg. Inte ens med fyrhjulsdriften och Chevan kunde jag ta mej fram å Kevin fick allt stanna hemma från skolan i två dagar innan vi återigen kunde ta oss ut.

En annan gammal bild som jag hittade var den här. Kevin fick den när vi kom tillbaka efter några dagar i Leksand å jag minns allt hur lycklig han var. Tyvärr så såldes ju den alldeles för tidigt mot hans vilja.

Grävlingen har jag inte sett på flera år faktiskt och det är lite tråkigt men det fanns en tid när vi hade en snäll grävling som bodde under huset. Han kikade alltid fram framåt kvällen och man kunde stå och prata med den utan att den försvann. Den här bilden tog jag bara ett par meter från den. Ibland var en av katterna ute och när han dök upp så nosade de på varandra  där katten stod på trallen och grävlingen på gräsmattan. Men han fick ju alltid maten som hundarna lämnade då så han behövde ju inte ge sig ut och jaga precis.

En bild som inte är riktigt så gammal men ändå tagen för några år sedan. I år blev det tyvärr trots att vi hade värmaren igång till poolen inte många bad eller besök där nere.  Min belysning som jag skaffade kom aldrig igång men har man tur och hälsan består så kanske man får njuta av den nästa år. Då har jag ju hela vintern på mej att fixa till så den blir bra och lyser rätt också.
Tänker på att när man börjar titta på bilder från förr är det en indikation på att man börjar bli gammal. Nä så kan det väl inte vara va eller……

1 Comment more...

Den här dagen gick ju den med

by on sep.22, 2017, under Allmänt skrivande

Var ju lite seg i starten på dagen när jag väl vakna men det gick ju över efter en stund. Bestämde mej för att åka förbi granngården och hämta lite nyupplockad potatis men även handla lite i Vilbergen. Rebecca i grannstugan och lilla Hugo undra om de fick haka på  då det skulle handla lite de också.

Vi åkte upp till Evalund och där fick lilla Hugo se hur morötterna kom i långa baner på ett band för att sedan åka ner i en ”tvättmaskin” där de blev rena från jorden. Å så klev vi vidare och jag öppnade dörren till ett mörkt och mycket svalt utrymme. Där fanns potatisen och jag plockade ner lite i en papperssäck innan vi stängde och gick tillbaka. Hur fick förstås en liten morot att tuga på.

Sen bar det av mot stan och lilla Hugo satt och tuggade på den där hårda moroten han fick. Jag skulle ju få besök framåt kvällen så jag tänkte handla lite som behövdes till middagen då jag lovat att göra den klar till de kom.

Hemma jobbade jag samtidigt som jag bäddade rent, dammsög och torkade golven i stugan. Under hela dagen har det regnat så det där med att städa är väl inte så hållbart misstänker jag då vi har våra hundar.
Ett SMS kom och det var ett paket som jag väntat på så givetvis åkte jag in till stan och hämtade det.  Det var min lilla GPS-spårare som ska monteras på en av mina drönare ifall den mot all förmodan skulle få fnatt någon gång.
På vägen hem mötte jag Kevin och Liam som var på väg till gymmet i Vilbergen för att träna och någon dryg timma senare kom de båda en aning blöta hem till skogen på moppen.
Jag började fixa maten i två omgångar då jag visste att både Kevin, Liam och jag själv var lite småhungrig och jag var ju inte helt säker på när de andra skulle komma. Det blev Potatisgratäng med fläskytterfilé men det dög det också.
På Facebook såg jag att de passerade Kungsör så då var det dax att sätta in mer mat i ugnen då det säkert skulle ta någon timma innan det blev klart.

Å straxt efter halv sju rullade bilen med husvagnen upp i vändzonen. Min äldsta dotter och sambo med barnen Daniel och Nina. Efter lite bök så fick de ordning på platsen där husvagnen ställdes upp över helgen och de kom in och åt middag. Själv lade jag mej en kort stund och vilade men sedan gick jag upp en sväng och såg hur de hade det i vagnen och det var ju trivsamt men usch va svalt det var men det tyckte ju inte dom förstås.
Nu har de lagt sig för att sova och själv jobbar jag på. Lite galet blev det ju då en av mina kunder ringde och undrade om jag kunde ställa upp möjligen. Ställa upp på vad. Jo en var tydligen sjuk och i morgon lördag hade de ingen personal på redaktionen efter 18. Själv ska jag ju ta över och köra från 23- 10 men jag skrattade och sa ja du vet Erik att sova det är överskattat och är till för veklingar. Han lät en aning lättad då han fick höra att jag ställde upp. Å sån tur är kan jag ju jobba även om jag nu har gäster här men det kanske blir lite mindre tid med sömnen eftersom jag ska jobba när jag skulle sova ett par timmar :)  Men det ser vi i morgon hur det går.  Man kan ju i alla fall hoppas på lite bättre väder.

Kommentarer inaktiverade för Den här dagen gick ju den med more...

Kanske äntligen

by on sep.21, 2017, under Allmänt skrivande


Efter att en lång tid fått ut vatten i vår ena toalett från duschen då golvet inte riktigt är i rätt lutning så fick jag ett tips av min goda vän Joakim Eriksson vad som fanns att köpa. Åkte in till Bauhaus igår och nu i natt när jag lustigt nog fick en stunds lugn så passade jag på att fixa till det. Så nu återstår det att se när det torkat till om den nya listen är tät och det fungerar som det ska.
För övrigt har väl inte natten varit någon höjdare. Skallebangen började igår på eftermiddagen igen och även Kevin började tidigt att känna sig hängig. Han fick ju köra sin moped hem i rejält regnväder efter sin träning i Vilbergen.
I natt vaknade han av att han inte mådde bra och frös, ont i huvudet så han fick en huvudvärkestablett.  Men efter bara någon timma så vaknade han upp igen och jämrade sig så nu vid femtiden så beslutade jag att han får vara hemma från skolan idag å bara hoppas att han piggnar till under dagen. Vill ju inte ha honom också halvsjuk  det räcker ju med mej som känt mej krasslig hela veckan. Skallebang, ont i kroppen å även i nacken med svårt å röra sig men va faan ja börjar ju bli gammal. Kanske dax å inse det eller ska ja fortsätta inbilla mej att jag är ung fortfarande.
Men för att återgå till duschkabinen så ser det nu på morgonen ut att bli jäkligt bra även om det på bilden ser ut att vara glipor här och var så är det inte det nu.

2 Comments more...

Upptäckte att jag missat att mail

by on sep.20, 2017, under Allmänt skrivande


Då jag skickar iväg bilder och film går det i en gruppsändning till eventuellt intresserade kunder. Det är inte alltid jag kommer ihåg att kika om bilderna kommer in men oftast. Nu hade jag faktiskt missat att kolla om den lilla hästen i förrgår publicerades någonstans men fann ikväll när jag gick igenom några hundra mail att där låg ju ett svar från Radio Östergötland att man köpte en bild.
Så då gick ju den resan ihop. Dagens resor till Vrinneviskogen och Gamla Övägen  gav dock inte en krona utan bara bensinutgifterna.

Kommentarer inaktiverade för Upptäckte att jag missat att mail more...

Vad händer om drönaren får fnatt

by on sep.20, 2017, under Allmänt skrivande

Jag har läst att några i ett forum har skaffat GPS-spårare om deras drönare får fnatt. Man ska visserligen kunna se den på sin egen kart ungefär var den är men en lite drönare kan ändå vara svår att finna har jag läst.

Så nu har jag beställt GPS-spårare för att bland annat kunna finna min drönare om den mot förmodan skulle få fnatt och bara försvinna. En billig försäkring igentligen både för det ena och det andra. 4 x 4 cm stor är den och sen tillkommer ju ett simkort förstås som skickar gps-signalerna men den kostnaden är ju ändå inte hög då man enbart har GPS-spåraren aktiv när drönaren körs så det går ju inte åt så mycket internet. Om några dagar lär paketet komma till stugan och jag har faktiskt beställt ett särskilt fäste till drönaren också.

1 Comment more...

Får man inte elda upp skolan kan man ju idka skadegörelse

by on sep.20, 2017, under Allmänt skrivande


När jag kom till Ektorpsskolan igår för utvecklingssamtalet upptäckte jag att ett stort och då menar jag stort antal fönsterrutor på skolan hade krossats under helgen. Det var väl hämden för att man inte lyckades sätta eld på skolan rejält tidigare. Jag hör ju så gott som varje natt att väktarna får göra ingripanden och även kalla på polisen till skolområdet nattetid. Men skygga personer gillar ju mörker och faktum är att det är rätt mörkt på hela skolområdet under nattetid vilket de ljusskygga individerna drar nytta av.

Bara på denna bild är sju fönsterrutor på skolbyggnaden förstörda och då är inte de inräknade som syns på den övre bilden. Att uppmana föräldrarna att börja nattvandra i området skulle nog kännas rätt meningslöst då jag konstaterat att dessa ungdomars föräldrar ändå har misslyckats i sin uppfostran av vad som är rätt och vad som är fel.  Ett par strålkastare kanske skulle lysa upp området då det ändå inte skulle störa några hyresgäster och ett par övervakningskameror  vara igång efter mörkrets inbrott för vem har där och göra då. Tror det skulle bli både billigare och kanske effektivare än att sätta in väktare som besöker platsen lite oftare som kommunen nu har bestämt.

Kommentarer inaktiverade för Får man inte elda upp skolan kan man ju idka skadegörelse more...

Så var sista utvecklingssamtalet gjort

by on sep.20, 2017, under Allmänt skrivande


Så var sista utvecklingssamtalet gjort för enligt Kevins mentor har man inget utvecklingssamtal på våren såvida det inte händer något speciellt och det behövs. Så nu har jag alltså traskat färdigt på dessa. Jag har ju förvisso sedan han började i högstadiet ansett att dessa utvecklingssamtal är rätt onödiga då han själv får hålla i samtalet och hans mentor kommer in en mycket kort tid och säger några ord sen är det klart.
Det var ju annorlunda på mellanstadiet då fröken berättade hur han låg till, vilka omdömen han fått av lärarna och så vidare så jag kommer ju inte å sakna utvecklingssamtalet i vår för vi pratar ju om hur det går i skolan även här hemma Kevin och jag.

1 Comment more...

Det där med matlagning

by on sep.20, 2017, under Allmänt skrivande, Att lag mat

Att laga mat har jag inga problem med problemet ligger i att komma på vad man ska äta till middag. Å oftast blir det ju det gamla vanliga. Men ibland får jag faktiskt ett anfall :)

I förrgår så gjorde jag ju två köttfärslimpor men den ena tog vi till middag den dagen så då fanns det ju ändå bara en kvar infryst. Så igår var jag till Ica i Vilbergen och handlade 6,4 kg blandfärs. Sen gjordes det två riktigt stora formar med kålpudding på 3,2 kg och de övrriga 3,2 kg blev köttfärslimpor.

När så det var klart så tog jag fram 2.4 kg nöt och grytbitar och gjorde köttgryta med sås och även det frös jag in. Sen idag så köpte jag 2.2 kg kycklingfileér och gjorde kycklinggryta med currysås å det frös också in. Färdigskurna  fläskytterfileér ska jag också upp och frös in i påsar så det bara är att lägga på elgrillen här inne när man vill ha det.  Så nu har jag säkert ett tiotal middagar färdiginfrysta.
Å i förrgår kom även Dovhjortsköttet hem då jag fick köpa en hel Dovhjort styckad och vakumförpackad. 16 kg kött där men det är ju lite finare kött. Är lite osäker på om jag ska köpa in något nötkött mer i år då jag fixar en hel del kött inför julen och det äts ju inte lika mycket nötkött då kanske. Möjligen något blir det kanske. Men som sagt nu är det bara å välja vad vi ska äta för mycket finns klart å det är jäkla skönt.

2 Comments more...

Det blev ju SKITbra

by on sep.18, 2017, under Allmänt skrivande

Toalettstolen i Kevins hall har ju läckt lite vatten under en längre tid men har trots ihärdigt kikande inte kunnat konstatera var det kom ifrån. Sista veckan har dock läckan blivit lite större och lite mer vatten har runnit ut på golvet där.
När jag kikade häromdagen fick jag se när jag monterade bort toalocket att det var i skarven mellan själva sitsen och vattentanken det kom ut vatten. Så i fredags for jag in till Bauhaus och införskaffade en ny toastol men skulle den passa med vattenledningen och så vidare. Köpte lite slangar extra ifall och hittade även en liten kran straxt under toan där jag kunde stänga av vattnet.
Grannarna lovade att hjälpa mej men jag svarade att vi kunde fixa det i morron men de hade ju sina misstanker och det stämde väl.

När jag hade det lite lugnare på jobbfronten så gick jag ut och fick bort den gamla stolen och det var ju lite spännande om jag skulle få ihop den nya och om allt passade. Den gamla hade ju trots allt suttit där i närmare 20 år. Jo då efter någon timmas slit och mycket svett så kunde jag vrida om kranen och släppa på vattnet och inget läckage från kopplingen heller. Nu återstår enbart att skruva fast själva stolen i golvet men det ska jag allt be grannen Micke om i morgon för själv fortsätter jag att jobba med nyheterna även om det är jättelugnt just nu. Hoppas väl att det är uppehållsväder när det är dax för Kevin att gå upp så han kör själv på sin moped till skolan. Regnar det så får ju jag köra och då piggnar jag ju till och det blir för lite sovande.

1 Comment more...

Var det så här förr eller…..

by on sep.18, 2017, under Allmänt skrivande

Satt och jobbade hemma som vanligt när larmet kom att det var rökutveckling vid Ektorpsskolan. Jag rusade ut i bilen och for iväg mot stan.  På vägen in tänkte jag på vad jag tänkt den senaste tiden om hur det blivit i Ektorp och även Vilbergen. Jag brukar glida förbi Ektorpsskolan ibland på kvällen om jag är i stan och det dyker alltid upp några ansikten bakom häcken. Enligt uppgifter som jag fått förekommer det försäljning av droger på just skolgården när mörkret har fallit. Belysningen på skolgården är ju minimal så där kan man ju vara utan att någon ser dom.
Jag har hört på radion om nätterna att väktare som varit där har begärt polis till platsen för att köra bort ungdomar. Men de försvinner bara för en kort stund för att sedan återvända tillbaka när väktare och polisen har lämnat platsen.
Vad är det för föräldrar som har så dålig koll på sina barn och framförallt varför har de så dålig koll. De har skaffat ungarna å då har de ju faktiskt ansvar för dom också fram till dess de fyller 18 år.

Det första jag fick se när jag kom fram mot skolan var polisbilarna som stod där skolbussarna lämnar barnen på morgonen. För att vara söndag var det ju ovanligt mycket ungar vid skolområdet. Å de var ju förstås nyfikna. Skulle det brinna så bra att de slapp att gå till skolan i morgon eller.

På gatan stod en brandbil och inne på själva skolgården stod en ambulans och befälsbilen. Det rök inte så mycket när jag kom på plats. Det hade denna gång bara brunnit i några kvadratmeter på panelen och någon brand inne i byggnaden var det inte.

På skolgaveln stod två stegbilar och man höll på att riva bort en del av panelen som brunnit för att vara säkra på att branden inte spridit sig. Runt omkring mej stod säkert ett 30-tal ungdomar och även flera vuxna.

Hela skolområdet var avspärrat av polisen för att de nyfikna skulle hålla sig på avstånd. Jag gick tillbaka mot bilen och tänkte nu är det dax igen fast det var ju ett tag sedan.

Efter bara en stund hemma så gick det nytt larm. Denna gången till Vilbergsskolan där det skulle brinna. När jag kom på plats så stod ambulansen och brandbilen vid lekparken nära gympasalen. Var det möjligen i lekparken det brunnit något för där har det ju eldats ett par gånger tidigare i år. Men nej det var det inte.

Utanför en av entréerna bredvid gymnastiksalen hade någon eller några tänt på lite papper. Nu hade det ju regnat när de gjorde det så brandkåren behövde inte dra ut någon slang utan enbart skrapa ner pappret som självslocknat i vattenpölen så var dramat på Vilbergsskolan över å återigen kom tanken ja det var ju ett tag sedan.
Många av mina Facebookvänner skriver att så går det när man tar emot för många flyktingar som Sverige har gjort det sista året men stämmer det eller…

Vad menar jag då med att det var ju ett tag sedan.

I slutet av 70-talet så jobbade jag faktiskt som vaktmästare på Ektorpsskolan och Vilbergsskolan. Jag hade även nycklarna som man kunde stänga av larmen med bland annat. Då var det ingen större invandring till Sverige. Men jag kan berätta att jag fick ofta fara iväg både på helger och på nätter till både Vilbergsskolan och Ektorpsskolan. Inte för att bara kolla läget.
Nej det kunde komma ett samtal om att någon hade krossat en ruta till Ektorpsskolan och då jag kom fram såg jag ungdomarna försvinna bort en bit.  Jag minns vid ett tillfälle att medans jag var inne i slöjdsalen och hämtade en skiva för att täcka det trasiga fönstret så passade någon av ungdomarna på att skära sönder ett däck på min bil. När jag kom ut var de förstås inte kvar. Å de visste ju att jag hade punktering.  Kort därefter fick jag samtal om att larmet gått på Vilbergsskolan och det var ju givetvis gänget som försvann från Ektorpsskolan som sett till att det utlöst.
Efter att ha bytt mitt punkterade däck på skolgården åkte jag upp till Vilbergen och där var ju några rutor krossade också.


Vid ett par tillfällen som min tid som vaktmästare så eldades det även i samma trapp som det brann vid idag. Även på Vilbergsskolan eldades det vid entréerna av ungdomar. Men jag vet att då var det inte några invandrare eller flyktingar. Det var Svenska ungdomar men de kunde ju inte gripas för dels var de minderåriga och vem i gänget hade begått brotten. Jag tror ju knappast att alla tände var sin tändsticka. Detta fortsatte under ett par år medans jag jobbade som vaktmästare där. Jag visste vilka skolungar det var men vi kunde ändå inget göra åt det. Då fanns det även en fritidsgård i Vilbergsskolan som stängde 22.00. Vid ett par tillfällen lyckades ungar ta sig upp genom en taklucka på den lilla vinden och gömma sig i hopp om att vi inte skulle upptäcka dom när vi stängde och gick därifrån. Men vid minst ett tillfälle så hördes det ljud som avslöjade att något var på gång. Så nog var polisen både vid både Ektorpsskolan och Vilbergsskolan även på 70-talet.

Så vem är det som gör det här ?
Idag höjs rösterna vilt om att invandrarbarnen förstör och rånar folk. Men är vi riktigt säkra på att det enbart är invandrarbarnen.  På 70-talet så kan jag bara svara för att det var inte ett enda invandrarbarn inblandad i händelserna jag hade på skolorna.  Jag kan nog erkänna att brottsligheten har blivit grövre och kriminaliteten mer omfattande och det är säkert invandrarbarn inblandade i händelserna som sker men det är garanterat INTE bara invandrarbarn utan även Svenska barn med helt svenska föräldrar också.

Du kan bli anmäld för misshandel
Problemet är kanske inte barnen helt enkelt.
Problemet är nog att idag får du inte ta ditt barn i armen och tala om vad som är rätt och fel. Risken finns att ditt barn anmäler dig för misshandel istället. Att prata med barnen och upplysa dom om vad som är rätt och fel är väl alltid bra men det är absolut inte säkert att det hjälper. Om en lärare försöker tillrättavisa en elev så kan läraren i värsta fall bli anmäld. Kan det möjligen vara så att dagens föräldrar litar på sina barn för mycket eller kanske kan det vara så att de sitter med sina vänner och har trevligt och bryr sig inte mycket om vad ungarna gör. Kanske de frågar har du haft trevligt ikväll när barnen väl kommer hem vid 3-4 på morgonen. Vilken unge ger då ett ärligt svar som. Ja vi rånade ett par stycken, vi stal en cykel och tände på ett trapphus. Klart de svarar att de har haft trevligt och då är ju allt frid och fröjd.

Det är ju preskiberat nu men ändå
När jag var vaktmästare så minns jag att man tog tag i eleven och var den uppkäftig så nöp man till lite extra i armen om ingen såg det så eleven förstod att det var allvar. Men inte blev man anmäld då och inte hörde man eleven hota med att anmäla mej heller. Den visste ju att den hade gjort fel så den ville väl inte att föräldrarna skulle få reda på det så den kanske lärde sig läxan.

Så tänk nu på det  att det var ett tag sedan nästan 40 år men då hände exakt samma grejer på exakt samma skolor och det var bara svenska barn som gjorde det för det vet jag.

Att det sedan sitter skolelever på mopederna och pillar anser jag var för jäkligt. Man ska kunna parkera sin moped vid skolan och veta att ingen förstör den. Å jag vet även att det i detta fall är flest invandrarbarn som sitter på dom och pillar. Jag har själv suttit i bilen och iaktagit dom.  Förra veckan fick mitt barnbarns kompis sin moped delvis förstörd på skolgården. Mitt barnbarn ska försöka parkera sin moped på annan plats än skolan då han även påtalat för mej att andra sitter och plockar på den när han kommer ut och ska åka hem. Men på 70-talet fanns inte det problemet. Kanske inte föra att vi inte hade så många invandrarbarn utan mera för att det var inte så många elever som hade moped redan då de gick i nian.
Likaså med drogförsäljning på kvällarna det förekom inte för drogmissbruket var inte så omfattande då. Det hände väl nån gång att man fick säga åt en och annan elev att de inte fick röka precis utanför skolentrén utan sa åt dom att de kunde ju gå bort en bit så de inte syntes å det gjorde dom. Idag sitter ungdomarna på skolbänkarna och röker har jag sett ibland. Så tiderna förändras men det beror som sagt inte alltid på invandringen.

Händelserna på Ektorpsskolan och Vilbergsskolan är inte unika på något sätt. Efter min vaktmästartid började jag som lärarvikare och jobbade bland annat i Navestad. Där var det likadant. Å det förekommer på nästan varje skola i Sverige fast vi här i Norrköping reagerar ju givetvis bara på det som händer i vår egen närhet.

Så det som händer nu kanske håller på ett par år och återkommer med samma mönster om 40 år igen för det var ju 40 år sedan jag jobbade där. Den som lever då får se.

Kommentarer inaktiverade för Var det så här förr eller….. more...

Det gick nästan ihop sig

by on sep.17, 2017, under Allmänt skrivande

Kom på när klockan var nästan fem på morgonen att jag hade ju inte rättat mitt Lotto och inte Keno. Risken till någon storvinst var det ju inte för då hade ju någon ringt mej å berättat och jag hade ju absolut inte suttit och jobbat denna natt i så fall :)

Men jag får väl vara nöjd ändå. Fick ju lite återbäring i alla fall. Av satsade 350 kr så fick jag ju tillbaka 283 kr. Fast klart det hade ju inte gjort något om det varit några nollor till :)

Kommentarer inaktiverade för Det gick nästan ihop sig more...

Födelsedagsfirande i grannstugan

by on sep.17, 2017, under Allmänt skrivande

Igår var det födelsedagsfirande i grannstugan. Det skulle ju komma en hel del folk och att få plats kanske inte var det lättaste. Så jag fick frågan om de kunde få låna vårt matbord och våra stolar. Å visst vi skulle ju ändå inte ha något besök och det är ju inte många steg över till deras stuga.

Eftersom det nu blev tomt stod jag där och funderade på om jag kunde skifta plats och ha soffgruppen där istället men konstaterade att det inte skulle fungera då de skulle komma för nära kaminen.  Men jag passade på att dammsuga rummet nu när det var helt tomt :)   Kevin vaknade av någon anledning tidigt och frågade om han hann att träna innan kalaset. Klockan var ju inte ens 12.

Så visst gör det du svarade jag och efter en halvtimma så försvann han på mopeden in mot stan. Jag åkte sedan   in och hämtade Cassandra och Saban med lilla Nicole.  Straxt efter det kom Kevin farande tebax hem. Han hade tränat tillsammans med Liam.

Å visst skulle det sjungas för lilla Hugo och man ser ju att min generation håller stämman. Såväl Mickes mamma som är min gamla klasskamrat och så ja verkar i alla fall gapa störst :) Sen hur vi lät är en annan sak.
Efter fikat så återgick jag till stugan och jobbet en stund. Kevin frågade om det gick bra om Liam kom ut en sväng och eftersom jag svarade okej så drog han in och hämtade honom. Jag sa att jag skulle köra in Cassi och dom till stan en stund senare men han har ju blivit riktigt pigg på å köra så han valde att åka in och hämta honom.
Idag fick det bli ris och fläskytterfilé med bearnesesås, lätt och snabbt att laga till. Grabbarna var nöjda och försvann sedan ut till studsmattan. Själv fick jag larm om en singelolycka vid avfarten från E4 i Klockartorpet.

Vid Karstorp möttes jag av en rejäl regnskur som dock försvann när man närmade sig Vilbergen. Å där fångade jag denna regnbågsbild med min dachcamkamera som sitter i vindrutan.

Körde på påfarten till E4 och precis vid avfarten så hade en bil kört av vägen. Inte den första då kurvan vid avfarten är rätt snäv och det är många som fortsatt vidare ut i kurvan.

Så gjorde även denna bil och färden slutade mot ett träd. Samtliga i bilen klarade sig dock utan skador och de tre ambulanserna som fanns på plats kunde lämna platsen utan patienter.
Lite senare så körde Kevin hem Liam och så skulle han in och handla en Cola på Ica också sa han.  Han var ju borta en stund men berättade att han stod kvar där i centrumet då han träffade Ludde och även Emil och pratade med dom en stund.  Tur jag hade de stora Adidasbyxorna på mej sa han och flinade.  Förstod inte först vad han menade men när han hivade upp en 2-liters cocacola ur byxfickan så garvade jag. Jag fick ju inte plats med den under sitsen berättade han.
Jag körde ut Micke till Snövelstorp där det skulle vara kräftskiva hos en av hans kunder och så fortsatte jag jobba.
Vid 22-tiden kom Kevin in och sa att om jag hörde något motorljud så är det bara Ludde som kommer.  Å efter en stund dök han upp på sin moped och han sa att han hade önskat att moppen hade gått dubbelt så fort för fy faan så mörkt det var på vägen från Baryard.  Där han bor har han ju belysning nästan hela vägen in till stan. Men Kevin får ju köra 3 km på en riktigt mörk väg utan några väglysen.
De kom på att de nog ville köra PS4 och bilrally så rallystolen med kontroll som stått undanställd i en garderob drogs fram och efter en stund hörde jag hur grabbarna garva och körde för fullt. Straxt efter midnatt åkte dock Ludde tillbaka hem till Öbonäs och jag erbjöd honom att köra bakom honom och lysa upp vägen ut till Gamla Övägen men han sa att törs Kevin så måste väl jag göra det också och flinade.
Straxt före två så kom det ett sms. Det var Micke som undrade om jag var vaken. Å klart jag var. Så jag satt mej i bilen och körde ut till Snövelstorp och hämtade honom å därefter fortsatte jag jobba.
Nu börjar klockan närma sig fyra och lustigt nog så är jag inte så jäkla trött ändå trots att det bara blev två timmars sömn på morgonen sedan förra nattpasset. Kanske det blir någon timma extra idag istället då. Men det återstår att se.

1 Comment more...

Vilken jäkla helg det ser ut å bli

by on sep.15, 2017, under Allmänt skrivande


Igår så hjälptes Rebecca och jag åt att få ordning vid vändzonen lite å få in så mycket som möjligt i släpet som stod där och som Micke lite senare kom och hämtade och körde till tippen.
Det blev ju riktigt snyggt faktiskt. De stora vedsäckarna som ligger bredvid en av soptunnorna försvinner ju snart också då han som levererar veden ville ha dom. Nu är det en strålkastare som ska upp till så lyser det upp rejält på flera ställen på tomten nu när höstmörkret kommer.
Lite senare kände jag hur skallebangen kom krypande å även febern. Å som tur var så var det ju uppehåll idag så Kevin tog sin moped och körde iväg själv till skolan medan jag låg kvar i sängen och jobbade. För jobba var ja ju tvungen till. Å nu är det helg och de där långpassen men det är bara att konstatera och hoppas att jag inte har feberfrossan som jag hade natten som var.
Öppnade dörren ut på altan och det gjorde att jag piggnade till lite i alla fall. I morn skulle vi ju gå över till grannen för att fira Hugo och även Micke som fyllde år igår. Men vi får nog stanna kvar i vår stuga så jag inte smittar de övriga gästerna som kommer. Å det är ju bara att hoppas att jag inte smittar Kevin också men risken är väl överhängande då vi bor i samma stuga ju :)

Kommentarer inaktiverade för Vilken jäkla helg det ser ut å bli more...

This is RAKALAP themes

I hope you like it :)

You can change this widget in your themes option.